– Locuri
Orheiul Vechi – complexul arheologic si eclesiastic de la Orheiul Vechi, aflat la o distanță de 50 km de Chișinău, este cel locul in care îmbinarea istoriei si a frumuseții reliefului autohton sunt dea dreptul coplesitoare. Complexul Orheiul Vechi constituie un sistem alcătuit din elemente culturale și naturale: relief natural arhaic, biodiversitate, cadru arheologic de excepție, varietate istorico arhitecturală, habitat rural tradițional și originalitate etnografică. Mănăstirea in piatră, băile romane, ruine ale fortificațiilor antice de pe vremea triburilor Dacice – vechi de mai bine de 2000 de ani, fortificații ridicate pentru a ține piept invaziilor Tataro – Mongole de la începutul Evului Mediu și din timpul domniei lui Ștefan cel Mare.
Cetatea Soroca – ridicată inițial la indicațiile lui Ștefan cel Mare din lemn și pământ în anul 1499 cu scopul de a ține piept atacurilor dinspre răsărit în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră sub Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea, astfel a căpătat forma circulară cu cinci turnuri. În prezent în turnurile sale sunt găzduite expoziții pe teme medievale și religioase.
Mănăstirea în piatra Țipova – este o mănăstire rupestră de călugări din Republica Moldova. Este situată pe malul drept al râului Nistru în apropiere de satul Țipova din raionul Rezina. Biserica datează din secolele XVI-XVII. Mănăstirea este de rit ortodox și adăpostea 9 viețuitori în anul 2012. Ea se găsește la o distanță de aproximativ 40 km de capitala țării, Chișinău, și este amplasată pe un mal abrupt la o înălțime de 100 de metri față de nivelul apei râului Nistru. Complexul mănăstiresc se întinde pe trei nivele numărând mai multe încăperi și trei biserici (Sfânta Cruce – secolele XI-XII; Sfântul Nicolae – secolul XIV și Adormirea Maicii Domnului – secolele XVI-XVIII). Clopotnița, chiliile și celelalte încăperi sunt mai noi datând din secolul al XIX-lea. Cele peste 20 de încăperi comunică între ele prin tuneluri, galerii și scări, încăperea cea mai mare fiind biserica Adormirii Maicii Domnului.
Complexul mănăstiresc este săpat în calcar și nimic altceva.
Castel MIMI – conacul familiei Mimi (mai nou, odată cu reconstrucția, conacul este denumit și Castelul Mimi) este un monument de arhitectură de importanță națională din localitatea Bulboaca (raionul Anenii Noi), Republica Moldova, construit spre sfârșitul secolului al XIX-lea. Arhitectura acestuia a fost preluată din practica franceză. Acest lucru s-a datorat faptului că Mimi studiase viticultura și vinificația la Montpellier. Se consideră că respectivul conac a fost primul „château” adevărat din Basarabia. Construit cu două etaje din beton armat (o noutate pe atunci), castelul era considerat un edificiu modern nu doar în ținutul Bender, ci în toată gubernia. Pivnița castelului avea o capacitate de 300.000 litri de vin păstrat în poloboace.
Cricova – combinatul de vinuri Cricova a fost fondat în anul 1952, reprezentând un complex subteran unic, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense și în special pentru vinurile sale excelente. Un ținut cu multiple podgorii și cu soare din belșug. Anume aici începe istoria perlelor vinificației moldave, în zona centrală a Moldovei, zona Codrilor. Combinatul de Vinuri este situat la 11 km de capitala Chișinău. Un adevărat oraș subteran cu străzile, stradelele, bulevardele şi indicatoarele de trafic ale sale cu denumiri precum Legenda Plaiului, Strada Cabernet, Chardonnay şi multe altele. Toate aceste străzi formează tuneluri care ating o lungime de aproape 120 de kilometri sau suprafaţa totală a beciurilor este de circa 53 de hectare.